UGC NET YOGA December-2019 Solved Paper

UGC NET YOGA Previous Paper Solved – NTA UGC NET YOGA Junior Research Fellowship & Assistant Professor Eligibility Test- December-2019 (Online)

Note: This paper contains hundred (100) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

Set-2 (Question No. 26 to 50)

26. Out of the five upprana which of the following prana eases the abdominal pressure:
A. Dhananjay  B. Karma
C. Naga          D. Devdutta

27. In which of the following scriptures do we find elucidation of ‘Vyompanchak’?
A. Hath Pradipika
B. Gherand samhita
C. Siddhasiddhant Paddhati
D. Patanjal yog Dharshan

28. In which chapter of ‘Siddha Siddhant Paddhati’ sadhguru has been referred to:
A. First chapter     B. Third chapter
C. Fourth chapter D. Fifth chapter

29. How many types of ‘Mukhya nadis’ have been referred to in Goraksha Samhita?
A. Ten     B. Eleven
C. Eight   D. Five

30. With which practive of Hath Pradeepika the pace of sustained momentum of Mahakhag is interrupted and is induced to gain momentum in sushumna?
A. Jalandhar Bandh
B. Mool Bandh
C. Uddiyan Bandh
D. Jihuwa Bandh

31. In shiva samhita which of the following nadi has been referred to as UPADHIROOPA of the body:
A. Sushumna B. Chitra
C. Kuhu         D. Hastayihuva

32. According to Gherand Samhita Shambhavi Mudra leads to the attainment of:
A. Naad yoga
B. Laya yoga
C. Dhyan yoga
D. Rasanand yoga

33. “Antecedent of a personality is a personality in itself’. This statement refers to which of the following theories:
A. Personality theory of HJ. Eysenek
B. Personality theory of Gorden Allport
C. Personality theory of Henry Murrey
D. Personality theory of Kart Lewin

34. According to which of the following theories of psychologists a person is able to perceive only certain few stimulli as one is able to collect limited information at a given time:
A. Daihik Upagam
B. Soochana Sansadhan
C. Nirdesh Awastha Upagam
D. Kritrim Buddhi Upagam

35. The duct of which gland is called Stenson‘ Dust?
A. Pancreas
B. Adrenal Gland
C. Parotid Gland
D. Pituitary Gland

36. Hypothalamus is located in which part of Brain?
A. Fore Brain  B. Mid Brain
C. Brain Stem D. Hind Brain

37. In human body the fourth cranial nerve is:
A. Trigeminal   B. Trochlear
C. Abducens    D. Hypoglossal

38. In human body the total number to Thoracic Vertebrae are:
A. 12      B. 7
C. 5        D. 10

39. In adults, which disease occurs due to deficiency of Vitamin D?
A. Kerato malacia
B. Osteomalacia
C. Rickets
D. Osteoporosis

40. Which milk is the richest source of protein?
A. Buffalo’s milk
B. Cow’s milk
C. Goat’s milk
D. Human’’s (Woman’s) milk

41. According to Maharshi Patanjali Karmashaya is mainly attributed to which of the following factors?
A. Sorrow
B. Anxiety
C. Klesh
D. Vikshipta Chittawastha

42. Hormone secreted by a-cells of the Pancreas is:
A Insulin       B. Thyroxin
C. Glucagon D. Adrenaline

43. Healthy tone is the outcome of which of the following the types of yogic Asana?
A. Sharir Samvardhnaitmak
B. Dhyan dhamatmak
C. Shithilatmak
D. Shithtlatmak and dhyan dharnatmak

44. As per the book ‘Yogabhayason Ki Adhyapan Vidhsyan’ how many kinds of Adhyapan vidhiyas are there?
A. four     B. five
C. six       D. seven

45. Name the Kriya which is called secret according to Hathyoga Pradipika?
A. Neti              B. Dhauti
C. Kapalabhati D. Trataka

46. According to Hathayoga Pradipika, Name the pranayama that can be practiced even while moving and sitting:
A. Plavini   B. Murchha
C. Ujjayi     D. Bhastrika

47. Placing both soles (of the feet) on the inner side of the thighs, sitting equipoised with a straight body, it known as:
A. Padmasana
B. Siddhasana
C. Swastikasana
D. Gorakshasana

48. According to Hatha Pradipika, in Nishpatti Awastha of Nadanusandhan which type of nada mantfests:
A Bheri      B. Veena
C. Mardal  D. Vimarda

49. According to Gherand Samhita, which one is NOT included under saptasadhana procedures:
A. Mudra B. Shatkarma
C. Pratyahara D. Niyama

50. According to Swami Satyanand Saraswati, in the practice of Laghu-Shankha-Prakshalana which asana is being practiced at third step:
A. Tiryaka Bhujangasana
B. Tiryaka Tadasana
C. Katichakrasana
D. Udarakarshanasana

Answer- 26- (C), 27- (C), 28- (D), 29- (A), 30- (C), 31- (B), 32- (C), 33- (C), 34- (B), 35- (C), 36- (A), 37- (B), 38- (A), 39- (B), 40- (A), 41- (C), 42- (C), 43- (A), 44- (D), 45- (D), 46- (C), 47- (C), 48- (B), 49- (D), 50- (C)

To be continuous……

Click here for – Set-1 (Question No. 1 to 25) December-2019 UGC NET YOGA Paper

UGC NET JRF Yoga Question (MCQ)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *