NTA UGC NET JRF YOGA June 2020 Solved Paper

UGC NET YOGA June 2020 Solved Paper- NTA UGC NET YOGA Junior Research Fellowship & Assistant Professor Eligibility exam held on 05 November 2020. UGC NET JRF Yoga Previous question download.

Note: This paper contains hundred (100) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1. What is the aim of Yoga?
A. Realization of God
B. To achieve kaivalya
C. To achieve super powers
D. To achieve good health

2. How many ‘Parvas’ are there in Mahabharatha?
A. 24     B.12
C. 18     D. 9

3. The Jnana of Hetuman revealed through Hetu is called:
A. Praman  B. Prameya
C. Anuman D. Agam

4. What is the unique mean to overcome three kinds of afflictions according to Sankhya?
A. Jnana vijnana
B. Vyakta jnana
C. Auyakta jnana
D. Vyakta-avyakta-jna vijnana

5. According to Shrimad Bhagavadgita the term ‘Sham’ stands for:
A. Control over Antahkaran
B. Control over Sense organs
C. Control over desires
D. Control over objects

6. According to Mandukya upanishad, ‘Prajna is related to which state of Consciousness?
A. Turiya B. Swapna
C. Susupti D. Jagrat

7. In which chapter of Shrimad Bhagwadgita Kshetra and Kshetrajna has been described?
A. Dwadasha (Twelfth)
B. Ekadasha (Eleventh)
C. Trayodasha (Thirteenth)
D. Panchadasha (Fifteenth)

8. According to Chhandogya Upanishad. Aadhidaivik Udageeth upasana is indicated to:
A. Vayudeva B. Agnideva
C. Rudra       D. Aaditya

9. According to Taittariye Upanishad. Anna is related to which Vyahriti?
A. Bhuh B. Bhuvah
C. Swah D. Mahah

10. According to Yoga Vashistha how many types of Vyadhis. Which affecting the organisms have been categorised? .
A. Four types
B. Three types
C. Five types
D. Two types

11. According to Shwetashwatar Upanishad, through which of the following ‘Paramakaran swarupa Paramatma’ can be ascertained?
A. Rajayoga
B. Sankhya yoga
C. Karma yoga
D. Laya yoga

12. According to Nadbindu Upanishad, in which matra of Omkar. Prana Tyag results in attainment of Brahmaloka.
A. Fifth B. Tenth
C. Ninth D. Twelfth

13. According to Nadbindu Upanishad the twelfth matra of Omkar is known as:
A. Dhriti    B. Shankari
C. Brahmi  D. Vaishnavi

14. According to Kathopanishad, where is the inner self situated in the size of the thumb?
A. In Mastishk B. In Murdha
C. In Hridaya   D. In Bhrikuti

15. Who is the Rishi of Prashnopanishad?
A. Garg           B. Jaimini
C. Vashishtha D. Piplada

16. In Yoga Vashistha, body has been compared with which of the following?
A. Deer   B. Mountain
C. Tree    D. Lion

17. According to Maharshi Patanjali, with the revelation of which Jnana, there is deep dearth of trishna in the attributes of ‘Prakriti’?
A. Purusha
B. Prakriti
C. Apar vairagya
D. Samprajat samadhi

18. Maharshi patanjali has described the nature of ‘Drashta’ in:
A. Samadhipad
B. Sadhanpad
C. Vibhuti pad
D. Kaivalya pad

19. According to Maharshi Patanjali practicing samyama at which of the areas leads to freedom from hunger and thirst?
A. Naabhi Chakra
B. Kanthakoopa
C. Kurma nadi
D. Chandrama

20. According to Yogasutra the element which enables one to reveal all the distinctive factors in the objects looking alike is:
A. Jnana
B. Vivekj Jnana
C. Pratibh Jnana
D. Taraka Jnana

21. According to yoga sutra, the knowledge of objects existing in micro form interrupted, remotely placed is attained through the which Pravritti?
A. Vishayavati
B. Pravrityalokanyasat
C. Bahirkalpita
D. Prakritilaya

22. According to Maharshi Patanjali which form of knowledge is revealed at the end of the “Parinama”’?
A. Moment (Kshan)
B. Sequence (Krama)
C. Culmination (Parinati)
D. Chronicles of time (Kshan-Krama)

23. According to Patanjal Yoga sutra, how many types of ‘Drishya’ has been mentioned?
A. Three types
B. Four types
C. Five types
D. Seven types

24. According to Gherenda Samhita which Mudra should be practised before practising Yoni Mudra?
A. Tadagi
B. Shaktichalani
C. Shambhavi
D. Khechari

25. According to Hatharatnavali, which elements get unified by the practice of Moolabandha?
A. Naad and samaan vayu
B. Praana and apaan vayu
C. Praana and samaan vayu
D. Praana and udaan vayu

Answer- 1- (B), 2- (C), 3- (C), 4- (D), 5- (A), 6- (C), 7- (C), 8- (D), 9- (D), 10- (D), 11- (B), 12- (D), 13- (C), 14- (C), 15- (D), 16- (C), 17- (A), 18- (B), 19- (B), 20- (B), 21- (B), 22- (B), 23- (B), 24- (B), 25- (B)

To be continuous……

UGC NET YOGA December-2019 Paper Solved

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *